Skip to content
Houtkachel duurzaam

Verantwoord stoken met Haardhout-Fabriek!

Verantwoord stoken met Haarhout-fabriek!

Gepubliceerd op 15 Mei 2022

We zijn bij Haardhout-Fabriek blij dat u ons hout stookt en van de gezellige warmte van het houtvuur kan genieten tijdens de gezelligste momenten in huis! Om optimaal te genieten van de warmte van het hout geven we u graag een aantal tips mee voor het stoken!

1.    Stook alleen bij geschikt weer

Check eerst Stookwijzer.nu of je verantwoord kunt stoken. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om je huis erg ongezond wordt. Zorg ook dat de kachel goed trekt en dat er dus ventilatie van lucht in huis is. 

2.    Stook schoon en droog hout

Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Bij Haardhout-Fabriek checken we met een professionele vochtmeter of het droge hout droog genoeg is om te leveren. Al ons hout is ovengedroogd en dus direct te stoken. Een vochtpercentage tussen de 15 en 20 procent is goed.
Sla het hout op een plek op waar het goed door kan waaien en laat ruimtes tussen de rijen hout.

3.    Zorg ervoor dat je het vuur snel op temperatuur hebt!

Zorg ervoor dat de kachel niet gesmoord wordt en dat hij snel op temperatuur is met de juiste aanmaakmiddelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld tondels gebruiken. Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Maak het vuur eventueel aan met de Zwitserse methode.

4.    Laat de schoorsteen jaarlijks vegen

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

5.    Geniet van de gezellige warmte!

Geniet van het gezellige kachelvuur met vrienden en familie. Wil je jouw haard ook weer na het stoken veilig schoon hebben? Dan is een aszuiger het product voor jou! 

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons