Skip to content

Wat te doen bij boktor in haardhout

Het ontdekken van boktor in haardhout kan een flinke tegenvaller zijn. Deze insecten kunnen niet alleen je houtvoorraad aantasten, maar ook de kwaliteit van je brandhout verminderen. In deze blog lees je wat boktorren zijn, hoe je ze herkent, welke gevolgen ze hebben voor je haardhout en, vooral, welke oplossingen er zijn om dit probleem aan te pakken.

Wat is een boktor?

Kenmerken van de boktor

Boktorren zijn houtborende insecten met lange voelsprieten. Ze leven voornamelijk als larven in hout, waar ze tunnels graven terwijl ze zich voeden met het houtweefsel. De larven zijn de schadelijke fase, omdat ze aanzienlijke structurele schade aan het hout kunnen veroorzaken.

Hoe herken je een boktor in haardhout?

De signalen

Het herkennen van boktor in haardhout is belangrijk om verdere schade te voorkomen. Let daarom goed op de volgende tekenen:

 • Kleine, ronde gaatjes
  Deze gaatjes zijn de uitvliegopeningen van volwassen boktorren nadat ze uit het hout zijn gekropen.
 • Zaagsel of boormeel
  Hoopjes fijn houtpoeder onder het hout zijn een teken van larven die in het hout boren.
 • Verzwakte structuren
  Hout dat makkelijk breekt of splijt, kan door larven zijn verzwakt.
 • Volwassen insecten
  Het zien van volwassen boktorren rond je houtvoorraad is een duidelijk teken van besmetting.

Wat zijn de gevolgen van een boktor in haardhout?

Verminderde houtkwaliteit

Boktorren verzwakken de structuur van het hout, wat kan leiden tot verminderde brandkwaliteit en verminderde warmteafgifte bij verbranding. Aangetast hout kan ook sneller vervormen, barsten of breken.

Hoger vochtgehalte

Besmet hout kan een hoger vochtgehalte hebben door de aanwezigheid van boktorlarven, wat kan resulteren in rokerige verbranding en een verminderde efficiëntie van de open haard.

Gevaar voor huis en meubels

Hoewel haardhout voornamelijk buiten wordt opgeslagen, kunnen besmette stukken hout naar binnen worden gebracht. Dit vergroot het risico op verdere verspreiding naar houten meubels in je huis.

Milieuvriendelijke oplossingen voor boktor in haardhout

Natuurlijke methoden om boktor in haardhout te bestrijden

 1. Hoge temperatuur behandeling
  Boktorren kunnen niet overleven bij hoge temperaturen. Door je haardhout bloot te stellen aan temperaturen boven de 60 graden Celsius, kun je de larven en volwassenen boktorren doden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het hout in de volle zon te leggen of in een afgesloten ruimte te leggen waar de temperaturen hoog oplopen. De effectiefste manier om boktor te verwijderen is het (buiten) verbranden van het hout. Pas wel op dat je het hout dat je gaat verbranden niet eerder hebt bestrijdt met chemische middelen.
 2. Vriesbehandeling
  Een andere effectieve methode is het bevriezen van het hout. Boktorren overleven niet bij temperaturen onder de -20 graden Celsius. Plaats het besmette hout bijvoorbeeld voor een paar dagen in een vriezer om de insecten te doden.

Preventieve maatregelen

 1. Opslag en inspectie
  Zorg ervoor dat je haardhout goed opgeslagen is. Houd het hout droog en goed geventileerd. Zorg er daarnaast voor dat het verhoogd van de grond ligt om contact met vochtige ondergronden te vermijden. Inspecteer je hout regelmatig op tekenen van boktor.
 2. Gebruik van gedroogd hout
  Overweeg om alleen goed gedroogd haardhout te kopen. Dit hout is minder aantrekkelijk voor boktorren en andere houtborende insecten.
 3. Periodieke verplaatsing
  Verplaats je haardhout regelmatig om de kans op besmetting te verminderen. Door het hout te draaien en te verplaatsen, verstoor je de leefomgeving van de boktorren.

Praktische tips voor het behandelen boktor in haardhout

Stap-voor-stap gids

 1. Identificatie
  zorg ervoor dat je de besmetting goed identificeert door de signalen van boktor te herkennen.
 2. Opslag inspectie
  Controleer al je opgeslagen hout en scheid het besmette hout van de rest.
 3. Behandeling
  Pas een van de milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden toe, zoals hoge temperatuur of vriesbehandeling.
 4. Monitoring
  Houd het behandelde hout in de gaten om ervoor te zorgen dat de boktor niet terugkeert.

Hout vervangen

In sommige gevallen is het beter om ernstig besmet hout te verwijderen en te vervangen door nieuw, onbesmet hout. Dit voorkomt verdere verspreiding en schade aan je haardhout voorraad.

Het omgaan met boktor in haardhout kan een uitdaging zijn, maar met de goede kennis en milieuvriendelijke aanpak kun je het probleem effectief beheersen. Door preventieve maatregelen te nemen en natuurlijke bestrijdingsmethoden toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je haardhout van goede kwaliteit blijft en je zonder zorgen kunt genieten van een warme open haard. Vergeet niet om regelmatig je houtvoorraad te inspecteren en tijdig in te grijpen bij tekenen van boktor. Zou houd je je huis en haardhout vrij van deze vervelende indringers.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons