Natuurlijk gedroogd haardhout

 

Wat is natuurlijk gedroogd haardhout?

Gepubliceerd op 25 April 2023

Natuurlijk gedroogd haardhout is een duurzame en efficiënte manier om je huis te verwarmen tijdens de koude wintermaanden. Dit type haardhout wordt vaak gebruikt door mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Het is namelijk milieuvriendelijker dan hout dat kunstmatig gedroogd is. Dit komt omdat er voor het drogen van natuurlijk gedroogd haardhout geen fossiele brandstoffen nodig zijn.

Maar wat is natuurlijk gedroogd haardhout precies? Natuurlijk gedroogd haardhout wordt gedroogd door middel van zonlicht en wind. Het hout wordt opgeslagen in droogruimtes of op een droge plaats in de buitenlucht. De warmte van de zon en de wind drogen het hout langzaam maar zeker uit. Dit proces kan enkele maanden duren, afhankelijk van het vochtgehalte van het hout.

Het voordeel van natuurlijk gedroogd haardhout is dat het een lager vochtgehalte heeft dan kunstmatig gedroogd haardhout. Dit betekent dat het hout sneller en efficiënter brandt, waardoor je minder hout nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid warmte. Ook zorgt het lagere vochtgehalte ervoor dat er minder rook en as vrijkomt bij het verbranden van het hout.

Als je kiest voor natuurlijk gedroogd haardhout, kies je dus niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor efficiëntie en gebruiksgemak. Bovendien heeft natuurlijk gedroogd haardhout een mooie uitstraling. Het heeft een warme, natuurlijke kleur en een authentiek voorkomen. Hierdoor brengt het niet alleen warmte en gezelligheid in huis, maar ook een stukje natuurlijke sfeer.

Ben jij op zoek naar duurzaam, efficiënt en sfeervol haardhout? Kies dan voor natuurlijk gedroogd haardhout. Je vindt dit type haardhout bij Haardhout-Fabriek!

Verantwoord stoken met Haardhout-Fabriek!

Verantwoord stoken met Haarhout-fabriek!

Gepubliceerd op 15 Mei 2022

We zijn bij Haardhout-Fabriek blij dat u ons hout stookt en van de gezellige warmte van het houtvuur kan genieten tijdens de gezelligste momenten in huis! Om optimaal te genieten van de warmte van het hout geven we u graag een aantal tips mee voor het stoken!

1.    Stook alleen bij geschikt weer

Check eerst Stookwijzer.nu of je verantwoord kunt stoken. Laat het vuur uit bij windstil of mistig weer. Bij dit weer blijft de rook namelijk lang hangen waardoor de lucht om je huis erg ongezond wordt. Zorg ook dat de kachel goed trekt en dat er dus ventilatie van lucht in huis is. 

2.    Stook schoon en droog hout

Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook. Droog hout herken je aan barsten of een schors die loslaat. Bij Haardhout-Fabriek checken we met een professionele vochtmeter of het droge hout droog genoeg is om te leveren. Al ons hout is ovengedroogd en dus direct te stoken. Een vochtpercentage tussen de 15 en 20 procent is goed.
Sla het hout op een plek op waar het goed door kan waaien en laat ruimtes tussen de rijen hout.

3.    Zorg ervoor dat je het vuur snel op temperatuur hebt!

Zorg ervoor dat de kachel niet gesmoord wordt en dat hij snel op temperatuur is met de juiste aanmaakmiddelen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld tondels gebruiken. Zorg voor goede luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren en laat het vuur vanzelf uitbranden. Er komen dan minder schadelijke stoffen vrij. Maak het vuur eventueel aan met de Zwitserse methode.

4.    Laat de schoorsteen jaarlijks vegen

Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen, zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: je hebt minder kans op een schoorsteenbrand.

5.    Geniet van de gezellige warmte!

Geniet van het gezellige kachelvuur met vrienden en familie.

Houtkachel als duurzame energiebron

Houtkachel als duurzame energiebron

Gepubliceerd op 29 juli 2019 om 11:47

Gendt – Je kunt een klassieke openhaard of barbecue niet over een kam scheren met een pelletkachel of de haarden en kachels van nu”, zegt Gert Kooij, woordvoerder van de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche.

Hij benadrukt dat er een groot verschil is tussen houtstook in vuurkorven of open haarden en moderne (duurzame) houtkachels. ,,Die kun je niet met elkaar vergelijken. Het is onjuist om vuurkorven en open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook. Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot en daardoor niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Sterker nog, de kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits u de juiste haard kiest.”

Bron: Gemeentenieuwsonline