Skip to content

Fijnspar haardhout vs. hardhout

Wanneer je op zoek bent naar het beste haardhout voor je open haard of houtkachel, kom je verschillende opties tegen, waaronder fijnspar haardhout en verschillende soorten hardhout. Hoewel fijnspar hout een veelvoorkomende keuze is, biedt hardhout vaak meer voordelen. In deze blog lees je de overeenkomsten en verschillen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat is fijnspar haardhout?

De kenmerken van fijnspar haardhout

Fijnspar is een veelvoorkomende naaldboom in Europa. Het hout van de fijnspar wordt soms gebruikt als haardhout vanwege de grote beschikbaarheid en relatief lage prijs. Fijnspar hout heeft een lichte kleur en een zachte structuur, waardoor het makkelijk te splijten is.

De voordelen van fijnspar haardhout

Fijnspar haardhout heeft verschillende voordelen die het aantrekkelijk maken voor sommige gebruikers:

 • Lage kosten
  Fijnspar haardhout is vaak goedkoper dan hardhout, wat aantrekkelijk kan zijn voor mensen die niet al te veel geld uit willen geven.
 • Makkelijk te splijten
  Door de zachtheid van het hout is fijnspar makkelijk te splijten.

De nadelen van fijnspar haardhout

 • Lage energiewaarde
  Een van de grootste nadelen van fijnspar haardhout is de lage energiewaarde. Het brandt sneller op en levert minder warmte per blok vergeleken met hardhoutsoorten. Dit betekent dat je meer hout moet verbranden om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
 • Hars en rook
  Fijnspar haardhout bevat veel hars, waardoor er meer vuil in je schoorsteen terecht kan komen. Daarnaast creëert fijnspar haardhout meer rook en vonken, wat minder fijn is voor binnengebruik.
 • Kortere brandduur
  Vanwege de zachtheid van het hout brandt fijnspar haardhout sneller op. Dit betekent dat je het hout vaak moet bijvullen om het vuur brandend te houden. Dit kan erg vervelend zijn tijdens een gezellige avond, vooral in de wintermaanden.

Hardhout: wat is het en waarom is het beter?

De voordelen van hardhout

Hardhoutsoorten zoals berkenhout, essenhout, eikenhout, elzenhout en beukenhout bieden veel voordelen vergeleken met fijnspar haardhout.

 • Hoge energiewaarde
  Hardhout heeft een hogere energiewaarde dan fijnspar, wat betekent dat het meer warmte afgeeft per houtblok. Dit maakt het een efficiënte keuze voor het verwarmen van je huis.
 • Langere brandduur
  Hardhout brand langzamer en gelijkmatiger dan fijnspar, wat betekent dat je minder vaak hout hoeft bij te vullen. Dit maakt het handiger en goedkoper op de lange termijn.
 • Minder rook en hars
  Hardhout produceert over het algemeen minder rook en bevat minder hars dan fijnspar. Hierdoor komt er minder vuil in je schoorsteen dan bij het gebruik van fijnspar haardhout.

Voordelen per hardhoutsoort

 • Berkenhout
  Berkenhout brandt schoon en snel, produceert een mooie, heldere vlam en heeft een fijne geur. Het is perfect voor een gezellige sfeer in je huis. Berkenhout brandt iets sneller op dan andere hardhoutsoorten, maar geeft veel warmte af.
 • Essenhout
  Essenhout is een van de beste houtsoorten voor open haarden en houtkachels. Het heeft een hoge energiewaarde, brandt lang en gelijkmatig en produceert weinig rook. Essenhout kan iets moeilijker te splijten zijn dan zachtere houtsoorten, maar is wel heel erg duurzaam.
 • Eikenhout
  Eikenhout heeft een hoge energiewaarde en geeft veel warmte af. Het brandt lang en gelijkmatig, waardoor het perfect is voor langdurig gebruik. Eikenhout heeft langer nodig om te drogen, maar eenmaal droog is het een hele efficiënte houtsoort.
 • Elzenhout
  Elzenhout brandt snel, heeft een fijne geur en een mooie vlam. Het is licht van gewicht en makkelijk in gebruik. Elzenhout brandt sneller op dan zwaardere hardhoutsoorten, maar levert genoeg warmte en brandt erg schoon.
 • Beukenhout
  Beukenhout heeft een hoge energiewaarde, brandt lang en produceert weinig rook en vonken waardoor het fijn is voor binnengebruik. Het hout is zwaar en dicht, wat zorgt voor een lange verbranding. Beukenhout kan iets duurder zijn dan andere houtsoorten, maar de brandduur en warmteafgifte maken het de investering waard.
Hardhout

Hoewel fijnspar haardhout verschillende voordelen heeft, zoals lage kosten en het makkelijk kunnen splijten ervan, is het slim om te overwegen over te stappen op hardhout. Hardhoutsoorten zoals berkenhout, essenhout, eikenhout, elzenhout en beukenhout bieden een efficiëntere, veiligere en duurzamere oplossing.

Bij Haardhout-Fabriek bieden we veel verschillende hardhoutsoorten die perfect zijn voor je open haard of houtkachel. Al deze houtsoorten zijn zorgvuldig geselecteerd en gedroogd om optimale verbranding en warmte te garanderen. Bekijk onze webshop om het beste haardhout te vinden en geniet van een warm en gezellig haardvuur.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons