Skip to content

Douglas haardhout: de voor- en nadelen

Douglas haardhout is een populaire keuze voor veel mensen vanwege de beschikbaarheid en kosten. Toch heeft deze houtsoort, net als bij alle andere houtsoorten, verschillende voor- en nadelen. In deze blog lees je een aantal van deze voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke houtsoort het beste bij jouw behoeften past.

Wat is douglas haardhout?

Douglas haardhout is een naaldboom die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar ook veel in Europa wordt gekweekt. Hij heeft een snelle groei en kan op veel verschillende plekken toegepast worden, waaronder als brandhout.

De voordelen van deze houtsoort

Douglas haardhout heeft verschillende voordelen:

 • Beschikbaarheid
  Deze houtsoort is vaak makkelijk te vinden en is relatief betaalbaar.
 • Snelle groei
  Doordat deze bomen erg snel groeien, kan het leiden tot lagere kosten en een hogere beschikbaarheid van het hout.
 • Goede warmteafgifte
  Deze houtsoort kan effectief warmte afgeven bij verbranding.

De nadelen van deze houtsoort

Ondanks de voordelen, brengt douglas haardhout ook verschillende nadelen met zich mee:

 • Brandduur en warmteafgifte
  Douglas haardhout staat bekend om zijn snelle verbranding en lagere warmteafgifte in vergelijking met hardhoutsoorten als eiken of beuken. Dit betekent dat je meer hout nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Op de lange termijn kan dit leiden tot hogere kosten en meer onderhoud.
 • Vochtgehalte en rookontwikkeling
  Douglas haardhout heeft vaak een hoger vochtgehalte in vergelijking met hardhoutsoorten. Hierdoor kan er meer rook ontstaan en heb je een minder schone verbranding. Je kunt een vieze geur krijgen of er kan roest ontstaan, vooral in een binnenomgeving zoals een woonkamer met een open haard.
 • Duurzaamheid en levensduur
  Hoewel douglas haardhout relatief snel groeit, kan het in vergelijking met hardhoutsoorten minder duurzaam zijn en sneller rotten of afbreken als het niet goed wordt opgeslagen. Hierdoor kun je meer afval krijgen en moet je extra investeren in het vervangen van je hout.
 • Kwaliteit en consistentie
  De kwaliteit en consistentie van douglas haardhout kunnen verschillen, afhankelijk van factoren als de groeiplaats, de leeftijd van de boom en de behandeling ervan. Dit kan leiden tot minder optimale prestaties in vergelijking met hardhoutsoorten die bekend staan om hun consistentie en betrouwbaarheid.

Hoewel deze houtsoort zijn voordelen heeft, met name op het gebied van beschikbaarheid en kosten, zijn er ook belangrijke nadelen waar rekening mee gehouden moet worden. Het is belangrijk om alle aspecten na te gaan en af te wegen wat het beste past bij jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Als je op zoek bent naar haardhout dat minder rookt, een langere brandduur heeft en meer consistentie biedt in prestaties, kunnen hardhoutsoorten zoals eiken of beuken een betere keuze zijn. Bekijk hier ons aanbod aan gedroogd hardhout.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons