Skip to content

Opslagtips voor brandhout. Zo houd je jouw brandhout droog en gebruiksklaar, het hele jaar door!

In deze blog nemen we je mee in wat handige opslagtips voor je brandhout. Zo zorgen we ervoor dat je jouw houtsoorten het hele jaar gebruiksklaar en droog hebt opgeslagen. Zodat je altijd gebruik kan maken van je kachel of haard.

Opslagtip 1: De juiste opslaglocatie kiezen voor je brandhout, essentieel!

Het kiezen van de juiste locatie voor het opslaan van je brandhout is cruciaal voor het behoud van de kwaliteit en bruikbaarheid van het hout. Idealiter moet het hout worden opgeslagen op een droge, goed geventileerde plek waar het beschermd is tegen regen en directe grondvochtigheid. Een overdekte houtopslagplaats die aan minstens één kant open is, bevordert luchtcirculatie die het hout droog houdt en helpt vocht te verminderen. Je wil namelijk niet dat je brandhout nat wordt. Want wanneer het te vochtig is:

  • Brand het hout niet optimaal
  • Heb je een matige tot slechte vlam
  • Krijg je een hoop rook
  • Meer kans op roetvorming

Opslagtip 2: Je brandhout correct stapelen, hele belangrijke opslagtip voor je brandhout.

Correct stapelen is essentieel om ervoor te zorgen dat je brandhout droog blijft en om schimmelvorming te voorkomen. Zorg ervoor dat je het hout niet direct op de grond stapelt; gebruik een verhoogde standaard of pallets om luchtcirculatie onder de stapel te bevorderen. Het hout moet in een losse, kruislings gestapelde configuratie worden geplaatst om de luchtstroom door de hele stapel te maximaliseren. Zorg ook dat de stapel niet te strak is, zodat het hout kan ‘ademen’.

Haardhout los gestort en gestapeld

Opslagtip 3: Je brandhout beschermen tegen de wind, water en de kou.

Hoewel je wilt dat je hout de wind en lucht voelt, is het ook belangrijk om het te beschermen tegen regen en sneeuw. Een simpel dakje of een waterdichte hoes boven de stapel kan helpen het hout droog te houden. Zorg er echter voor dat de bedekking niet de luchtstroom belemmert en dat er genoeg ruimte is voor het hout om te ademen.

Regelmatige Controle en Onderhoud

Het regelmatig controleren van je houtvoorraad is een goede praktijk om ervoor te zorgen dat het in optimale staat blijft. Verwijder eventueel blad, vuil of sneeuw dat zich op of tussen het hout heeft verzameld. Het is ook belangrijk om eventuele tekenen van schimmel of rot vroegtijdig te detecteren en de aangetaste stukken te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

Conclusie: Optimale voorbereiding om het hele jaar door je brandhout droog te stoken.

Door deze opslagtips voor brandhout te volgen, zorg je ervoor dat je brandhout altijd droog en gebruiksklaar is. Een goede voorbereiding en onderhoud van je houtvoorraad is niet alleen cruciaal voor de efficiëntie van je haard of kachel, maar het verhoogt ook het comfort en de warmte in je huis tijdens de koudere maanden. Begin vandaag nog met het toepassen van deze tips en geniet van een probleemloze ervaring met je brandhout. Wil je nu het beste brandhout hebben voor je kachel of haard? Dan ben je bij haardhout-fabriek.nl aan het juiste adres. Met snelle verzending en de scherpste prijs hebben we voor iedere kachel het juiste product! Neem ook eens een kijkje bij ons zusterbedrijf haardhoutdesteeg.nl

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons