Skip to content

Vochtmeter haardhout: waarom is het belangrijk

Het gebruik van een vochtmeter voor haardhout is een belangrijk onderdeel van het voorbereiden van je brandhout voor gebruik. Of je nu een open haard, houtkachel of buitenhaard hebt, het vochtgehalte van je haardhout speelt een belangrijke rol in de efficiëntie van de verbranding, de warmteafgifte en de levensduur van je haard. In deze blog lees je waarom een vochtmeter voor je haardhout belangrijk is, hoe het werkt en hoe je het optimaal kunt gebruiken.

Waarom is droog haardhout belangrijk?

Efficiënte verbranding

Een van de belangrijkste redenen om een vochtmeter haardhout te gebruiken, is om ervoor te zorgen dat je hout droog genoeg is voor efficiënte verbranding. Hout met een hoog vochtgehalte brandt slecht en produceert meer rook.

Minder rook

Zoals je net ook al las, produceert hout met een hoog vochtgehalte veel rook. Dit betekent dat er meer schadelijke stoffen vrij komen wat bijdraagt aan luchtvervuiling. Wanneer je droog haardhout gebruikt, produceer je minder rook wat niet alleen beter is voor je gezondheid, maar ook voor het milieu.

Betere warmteafgifte

Droog haardhout levert meer warmte op dan nat hout. Wanneer hout te nat is, gaat veel van de energie verloren aan het verdampen van het water in het hout, waardoor er minder warmte beschikbaar is om je huis te verwarmen. Door een vochtmeter voor je haardhout te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je hout droog is en maximale warmte produceert.

Meer weten over waarom droog haardhout belangrijk is? Lees het hier!

Hoe werkt een vochtmeter voor je haardhout?

Een vochtmeter is een apparaat dat het vochtgehalte in hout meet. Het bestaat meestal uit twee pinnen die je in het hout steekt. Deze pinnen sturen een elektrische stroom door het hout, de weerstand die ze tegenkomen wordt gemeten en omgezet in een vochtpercentage.

Voordelen van het gebruik van een vochtmeter

Veiligheid

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een vochtmeter voor je haardhout is veiligheid. Nat hout kan leiden tot een ophoping van creosoot, een brandbare stof die schoorsteenbranden kan veroorzaken. Door te zorgen voor droog hout, verminder je dit risico.

Kostenbesparing

Droog hout brand efficiënter en levert meer warmte op, wat betekent dat je minder hout nodig hebt om je huis warm te krijgen. Dit kan op een lange termijn kostenbesparend werken.

Langere levensduur van je haard

Het gebruik van droog hout vermindert de opbouw van creosoot en andere resten in je haard of kachel. Dit betekent dat er minder onderhoud nodig is en je de levensduur van je haard of kachel verlengd.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van een vochtmeter

Verkeerde meting

Een veelgemaakte fout is het meten van het vochtgehalte aan de buitenkant van het hout. De buitenkant kan droger zijn dan de binnenkant, het is daarom belangrijk om de pinnen van de vochtmeter in het midden van het hout te steken voor de beste meting.

Verkeerd opslaan

zelfs als je hout droog is, kan het vocht opnemen als het niet correct wordt opgeslagen. Zorg ervoor dat je hout op een droge, goed geventileerde plek wordt bewaard om het droog te houden. Een goede oplossing hiervoor is het gebruik van een haardhoutopslag.

Een vochtmeter voor je haardhout is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die regelmatig hout verbrandt. Het helpt je om het vochtgehalte van je hout te controleren, waardoor je een efficiëntere verbranding hebt, meer warmteafgifte krijgt en minder rook produceert. Daarnaast verhoogt het de veiligheid en verlengt het de levensduur van je haard of kachel. Investeer in een goede vochtmeter voor je haardhout en geniet van de voordelen van droog, goed brandend hout.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons