Skip to content

Brandhout en duurzaamheid: Hoe Milieuvriendelijk is vuur?

Duurzaam gebruik van Brandhout: Dat is meer dan alleen het geven van warmte. In deze blog diepen we deze vraag verder uit.

De Oorsprong van het brandhout dat je via onze webshop koopt.

Het begrijpen van de oorsprong van je brandhout is enorm belangrijk om te bepalen hoe het zit met de duurzaamheid van je brandhout. We willen namelijk niet dat massale ontbossing het gevolg is van de wens om haardhout te gebruiken. Voor een echt duurzame houtverbranding is het essentieel om hout te gebruiken dat afkomstig is uit goed beheerde bossen of lokale bronnen. Daarom kennen werken we bij haardhout-fabriek.nl niet zomaar met partijen samen, maar selecteren we heel specifiek op bossen of bronnen die we kennen of waar we zelfs zijn geweest.

Duurzaam beheerde bossen zorgen ervoor dat er geen sprake is van overexploitatie en dat de ecologische balans behouden blijft. De balans tussen flora en fauna is dan ook voor ons essentieel bij het inkopen van ons haardhout. Lokale inkoop vermindert de koolstofvoetafdruk die samenhangt met het transport van brandhout, waardoor je met een gerust hart je kachel of haard kan stoken.

duurzaamheid brandhout team haardhout fabriek

Het droogproces en de energie efficiëntie hierbij om duurzaam brandhout te verkrijgen.

Het vochtgehalte van hout speelt een belangrijke rol in het verkrijgen van milieuvriendelijk haardhout. Zo gaan we bij haardhout-fabriek.nl altijd voor natuurlijk gedroogd hout waar het kan. Zodat er minder processen bij komen kijken. Je kunt natuurlijk altijd een afweging maken als consument. Wil je de meest milieuvriendelijke optie? Dan zal dit natuurlijk gedroogd haardhout zijn. Het alternatief is gedroogd haardhout dat in een oven is geweest. Een oven versnelt nou eenmaal het droogproces zodat het haardhout een vochtgehalte heeft van minder dan 20%. Hierdoor brandt het brandhout efficiënter en produceert het minder schadelijke roet. Efficiënt brandend hout genereert meer warmte en minder rook, wat resulteert in een schoner vuur dat minder bijdraagt aan luchtvervuiling.

duurzaamheid brandhout blog

De duurzaamheid en recycling van brandhout.

Brandhout is een hernieuwbare bron, vooral wanneer het afkomstig is uit bossen die duurzaam worden beheerd. Door te kiezen voor leveranciers die aantoonbaar investeren in herbeplanting en duurzaam bosbeheer, ondersteunt je met je aankoop de levenscyclus van bossen waar wij onze leveranciers hebben. Bovendien kan het hergebruiken van houtafval van bouwprojecten of ongebruikte meubels als brandhout een effectieve manier zijn om eerder gebruikt hout een nieuwe functie te geven. Je kunt dus eenvoudig stellen dat brandhout op verschillende manieren te gebruiken is, zelfs nadat het zijn functie heeft gediend als meubel of een andere toepassing.

Zo duurzaam is je brandhout nu echt. Alles op een rijtje.

Brandhout dat je afneemt bij ons bedrijf is niet alleen enorm duurzaam gewonnen door de inkoop bij leveranciers die we kennen. Het kan zelfs superlokaal, bijvoorbeeld bij ons zusterbedrijf www.haardhoutdesteeg.nl waar we in de regio de Steeg ons brandhout vandaan halen.

Een andere factor die je mee kunt nemen in je overweging voor het aanschaffen van brandhout en het bepalen van de duurzaamheid hiervan is hoe het droogproces van hout in elkaar steekt. Ga je bijvoorbeeld voor ovengedroogd brandhout of voor het natuurlijke droogproces? Bij haardhout-fabriek.nl doen we er alles aan om zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan en voor natuurlijk brandhout te gaan. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste hierbij dat het brandhout droog is zodat deze minder schadelijke stoffen uitstoot.

De laatste factor die meegenomen moet worden in het bepalen hoe duurzaam brandhout is, is de recycling van hout. Hout is een super duurzaam product waar je meerdere kanten mee uitkan. Denk bijvoorbeeld aan resthout van je meubels, die gebruikt kan worden als brandhout. Hierdoor heb je een mooie recycle cyclus die we bij haardhout-fabriek.nl alleen maar kunnen toejuichen. Dus of je nu eikenhout, beukenhout of elzenhout wil hebben. Bij ons zit je goed!

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons