Skip to content
Haardhout opslag

Het bewaren en onderhouden van essen haardhout

Als het gaat om het verwarmen van je huis met een open haard of kachel, is de keuze van het hout essentieel. Essen haardhout is een populaire keuze vanwege de perfecte brandeigenschappen en duurzaamheid. Om het meeste uit je essen haardhout te halen, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de goede opslag en onderhoud. In deze blog lees je de beste manieren voor het bewaren en onderhouden van je voorraad haardhout, zodat je kunt genieten van warme en gezellige avonden zonder zorgen.

De basis van essen haardhout opslag

Het goed opslaan van je haardhout is erg belangrijk voor het behoud van zijn kwaliteit en efficiëntie. Essen brandhout moet worden opgeslagen op een droge, goed geventileerde plek om vochtigheid en schimmelvorming te voorkomen. Een houtopslag buiten, overdekt met een waterdichte hoes of dak, maar met open zijden voor luchtcirculatie, is ideaal. Zorg ervoor dat het hout van de grond af staat, zodat er geen vocht vanuit de grond bij het hout terecht kan komen.
Bekijk hier onze opties voor houtopslag.

Haardhout opslag

Het belang van ventilatie

Goede ventilatie is essentieel voor het drogen en behouden van de kwaliteit van je essen haardhout. Stapel het hout zo op dat er ruimte is tussen de stukken voor lucht om tussendoor te gaan. Dit bevordert het natuurlijke droogproces en zorgt ervoor dat je hout klaar is voor gebruik wanneer je het nodig hebt.

Tips voor langdurige opslag

Rotatie van de voorraad

Het is slim om een rotatiesysteem te gebruiken voor je essen brandhout. Gebruik het oudste hout eerst om ervoor te zorgen dat je voorraad vers blijft. Ook voorkom je op deze manier dat hout te lang blijft liggen, wat leidt tot kwaliteitsverlies.

Bescherm je essen haardhout tegen ongedierte

Houtopslag kan aantrekkelijk zijn voor ongedierte. Om je openhaardhout te beschermen, is het belangrijk om de opslagplaats schoon en vrij van afval te houden. Een fysieke barrière of natuurlijke afweermiddelen is een goede manier om knaagdieren en insecten op afstand te houden.

Onderhoud van essen haardhout voor gebruik

Voordat je het essen haardhout gebruikt, moet je goed kijken of er sporen van vocht of schimmel te zien zijn. Stukken haardhout die nog te vochtig zijn, moeten eerst nog verder drogen voordat ze worden gebruikt.

Het goede moment voor gebruik

Het beste moment om essen haardhout te gebruiken is nadat het genoeg is gedroogd. Hout dat te vers is, brand niet efficiënt en kan leiden tot meer rook en roetvorming in je schoorsteen. Goed gedroogd haardhout brandt schoon en efficiënt, waardoor je de optimale warmte en comfort krijgt.

Het zorgvuldig bewaren en onderhouden van je haardhout voorraad is van belang om de kwaliteit en brandefficiëntie te maximaliseren. Door deze richtlijnen te volgen, ben je verzekerd van een betrouwbare en duurzame warmtebron in huis. Essenhout is een perfecte keuze voor jouw haard of kachel, en met de goede zorg kan je genieten van de vele voordelen die deze houtsoort te bieden heeft.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons