Skip to content
Haardhout los gestort

Welke houtsoort brandt het best? Op zoek naar het beste brandhout.

De beste houtsoort voor jouw kachel vinden kan een uitdagende klus zijn. In deze blog nemen we je mee in onze zoektocht naar het beste brandhout voor jouw kachel.

Haardhout voor je kachel, waar wil je op letten?

Bij het kiezen van haardhout voor je kachel zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je de beste ervaring krijgt. Allereerst is het essentieel om te kiezen voor hout dat goed droog is; hout met een vochtgehalte van minder dan 20% brandt efficiënter en produceert minder rook. Ook de houtsoort speelt een cruciale rol. Zo geven hardhout soorten meer warmte af en branden ze langer dan bijvoorbeeld zachthout soorten zoals sparren. Voor ieder brandervaring wil je natuurlijk het beste. Daarom hebben we deze blog om drie verschillende houtsoorten uit te lichten, zodat jij weet welke haardhout soort het beste geschikt is voor jouw brandhout.

Brandhout - Haardhout-Fabriek
Brandhout – Haardhout-Fabriek

Eikenhout: Langdurig genieten van deze hardhout soort.

Eikenhout staat bekend om zijn dichtheid en hardheid, wat het een uitstekende keuze maakt voor brandhout. Het brandt langzaam en consistent, waardoor het een langdurige warmtebron is die ideaal is voor gebruik in haarden en houtkachels. Eikenhout heeft een relatief lange droogtijd nodig voordat het optimaal brandt, vaak tot wel twee jaar. Maar het wachten wordt ruimschoots beloond met een stabiele, langdurige vlam en een hoge warmteafgifte. Het produceert ook weinig rook en heeft een aangename, milde geur die het comfort in uw huis verhoogt.

Al met al zou je dus prima kunnen stellen dat eikenhout de perfecte allrounder is voor iedere kachel.

welke haardhout soort heb ik nodig blok eikenhout stoken kachel

Beukenhout: Efficiëntie ten top.

Beukenhout is een andere populaire keuze voor brandhout vanwege zijn efficiënte verbrandingseigenschappen. Net als eikenhout is beukenhout hard en dicht, maar het heeft een iets snellere droogtijd nodig. Beukenhout brandt zeer schoon en helder, waardoor het een favoriet is voor gebruik in zowel open haarden als moderne houtkachels. Het biedt een zeer goede warmteafgifte en brandt relatief lang, wat het een praktische optie maakt voor langere avonden bij het vuur. Bovendien produceert het minimale vonken of spatten, wat de veiligheid rond de haard verhoogt. Je koopt ze ook eenvoudig in onze webshop in handige bigbags en worden snel en makkelijk thuis geleverd.

beukenhout blog welke houtsoort heb ik nodig

Berkenhout: Snel aan te steken en sfeervol.

Berkenhout is lichter en makkelijker aan te steken dan eiken- en beukenhout, wat het een uitstekende keuze maakt voor het snel aanmaken van een vuur. Het heeft een kenmerkende witte schors die niet alleen mooi is, maar ook natuurlijke oliën bevat die helpen bij het aansteken. Berk brandt helderder en sneller dan eiken en beuken, waardoor het ideaal is voor het aanmaken van een vuur dat snel warmte moet leveren. Hoewel het sneller brandt, kan het een heerlijke geur afgeven die bijdraagt aan de sfeer in elke kamer.

Conclusie, welke houtsoort heb je nodig?

Bij het kiezen van het beste brandhout voor uw haard of kachel, is het belangrijk om rekening te houden met hoe u het vuur gebruikt. Voor langdurige, stabiele warmte zijn eiken- en beukenhout uitstekende keuzes, terwijl berk ideaal is voor diegenen die snel een vuur willen aanmaken en genieten van een mooie vlam. Elk type hout heeft zijn unieke voordelen en karakteristieken, dus het kiezen van het juiste hout kan het verschil maken in de efficiëntie en het genot van uw vuur.

Je koopt je houtsoorten natuurlijk gemakkelijk online in onze webshop haardhout-fabriek.nl en shopt met snelle verzending tegen de scherpste prijs!

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons