Skip to content

Beukenhouten haardhout: tips voor opslag en optimaal gebruik

Beukenhouten haardhout is een goede keuze voor het verwarmen van je huis tijdens de koude maanden. Het biedt niet alleen warmte en sfeer, maar het kan ook duurzaam en kostenefficiënt zijn. Om het beste uit je beukenhouten haardhout te halen, is het belangrijk om te weten hoe je het op de juiste manier kunt opslaan en gebruiken. In deze blog delen we enkele waardevolle tips om je te helpen het meeste uit je beukenhouten haardhout te halen.

Opslag van beukenhouten haardhout

Kies de juiste locatie

De eerste stap bij het opslaan van beukenhouten haardhout is het kiezen van de juiste locatie. Het is belangrijk om een goed geventileerde en droge ruimte te kiezen, zoals een schuur of een overdekte opslagruimte. Zorg ervoor dat de houtopslagplaats beschermd is tegen regen en vocht, omdat vochtig hout moeilijker te ontsteken is en kan leiden tot schimmelvorming.

Een houtopslagrek is een handig hulpmiddel om je haardhout georganiseerd en van de grond te houden. Hierdoor kan lucht circuleren rondom het hout, waardoor het beter kan drogen en minder vatbaar is voor schimmel en rot. Zorg ervoor dat het rek stevig genoeg is om het gewicht van het hout te dragen en dat het op een stabiele ondergrond staat.

Stapelen van het hout

Bij het stapelen van beukenhouten haardhout is het belangrijk om een stabiele en stevige stapel te creëren. Plaats de stukken hout zo dicht mogelijk bij elkaar, maar zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de lagen voor luchtcirculatie. Stapel het hout bij voorkeur in rijen of kolommen, zodat het makkelijk te inspecteren en te gebruiken is.

Haardhout los gestort

Optimaal gebruik van beukenhouten haardhout

Juiste brandtechniek

Bij het aansteken van je haardvuur is het belangrijk om de juiste brandtechniek toe te passen voor een efficiënte verbranding van beukenhouten haardhout. Begin met het stapelen van kleine stukken aanmaakhout onderaan de vuurplaats. Plaats vervolgens kleinere stukken beukenhout erbovenop in een kruisvormige opstelling, gevolgd door grotere stukken hout.

Regelmatig onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je haardvuur optimaal blijft branden, is regelmatig onderhoud van je haard en rookkanaal essentieel. Verwijder regelmatig asresten uit de haard en controleer het rookkanaal op eventuele verstoppingen of ophopingen van roet. Een aszuiger kan je hier makkelijk bij helpen!

Door deze tips voor opslag en optimaal gebruik van beukenhouten haardhout te volgen, kun je ervoor zorgen dat je haardvuur efficiënt brandt en dat je optimaal kunt genieten van de warmte en sfeer die het biedt. Met de juiste zorg en aandacht kan beukenhouten haardhout een waardevolle toevoeging zijn aan je huis tijdens de koude wintermaanden.

Nog vragen?

Neem contact met ons op

Vragen op de dag van levering

Heeft u vragen over de levering of over de Track&Trace code? Bekijk eerst uw spammail en neem daarna contact met ons op. 

Volg ons